En historie om håndhygiejne

Hurtig produktfinder

Vælg en kategori eller underkategori

Tillykke WHO!

B. Braun hylder 10-års jubilæet af WHO program, som har opnået store fremskridt indenfor håndhygiejne og reducering af HAI.

Ifølge WHO, påvirker infektioner forbundet med sundhedspleje (HAI) hundreder af millioner af patienter verden over. "Folk dør eller bliver væsentligt påvirket af sygdomme, såsom methicillin-resistent Staphylococcus aureus (MRSA) og andre alvorlige infektioner tilført under patientpleje," siger professor Didier Pittet, direktør for infektionskontrol ved University Hospital i Geneve og det medicinske fakultet, samt leder af WHO første globale "Patient Safety Challenge": Clean Care is Safer Care.  "Ved håndhygiejne, kan sundhedspersonalet bidrage til, at forebygge sådanne sygdomme og bidrage til at reducere den globale byrde".

Prof. Pittet kommenterer WHO kampagne

"Clean Care is Safe Care" blev introduceret i oktober 2005, og har været i drift i mere end 10 år. Kampagnen sætter fokus på håndhygiejne til sundhedspleje for at reducere sygehusinfektioner og deres konsekvenser. Mange positive skridt og fremskridt er blevet realiseret. I et interview kommenterer professor Pittet resultater af kampagnen.

Professor Didier Pittet, Director, Infection Control Program, University of Geneva Hospitals and Faculty of Medicine and External Program Lead, WHO First Global Patient Safety Challenge: Clean Care is Safer Care

Hvorfor er håndhygiene riktigt emne at fokusere på med hensyn til HAI?

Prof. Pittet: Håndhygiejne er det første skridt til at forhindre sundhedsrelateret infektion og spredning af antibiotikaresistens. Personalets overensstemmelse med denne praksis er stadig lav på mange hospitaler i hele verden. Personalets overholdelse af håndhygiejne er påvist væsentligt forbedret, når de følger World Health Organization (WHO) multimodal kampagnestrategi. Strategien består af fem kritiske punkter: personale uddannelse, overvågning og feedback på performance, påmindelser på arbejdspladsen, institutionel sikkerhedskultur og systemændringer. Ændringer i systemet refererer til den systematiske brug af alkoholbaseret håndsprit i overensstemmelse med de anvisninger, der er beskrevet af WHO model: "Mine fem minutter for håndhygiejne." De fem komponenter i WHOs markedsføringsstrategi overvåges regelmæssigt på et institutionelt plan, gennem brugen af pointsystemet af WHO Håndhygiejne "Self Assessment Framework". De bedste hospitaler rundt om i verden anerkendes og gives Hand Hygiene Excellence Award.

Forestil dig, at kampagnen var blevet standset efter et par år eller ikke startet i første omgang. Hvilke resultater ville vi savnet i dag?

Prof. Pittet: Denne vellykkede håndhygiejne kampagne har været forbundet med betydelig reduktion i "sygehusinfektioner" over hele verden, hvilket fører til reduceret sygdomstilfælde, dødelighed og ekstra ressourceforbrug i sundhedsvæsenet. Beregninger viser, at WHO-kampagne "Clean Care is Safe Care" sparer mellem 5 og 8 millioner liv gennem bedre håndhygiejne i sundhedsvæsenet hvert år. Vi ville simpelthen forpasse lejligheden for at redde millioner af liv hvert år!

Kampagnen øger bevidstheden om effektiviteten af håndhygiejnen. Efter 10 år, er vi stadigt nødt til at gøre noget? Hvad vi har brug for at fokusere på i de næste 10 år?

Prof. Pittet: Succes er en realitet på et meget stort antal hospitaler rundt omkring i verden, men ikke alle. Ambitionen er, at nå ethvert punkt af patientbehandling, hvor behandlinger kræves. Så der er stadig lang vej endnu. Mere end 20.000 hospitaler i 179 lande har registreret sig under "Safe Lives: Clean Your Hands" kampagne. Hvis alle hospitaler i kampagnen kunne mobilisere tre andre til at deltage, ville vi være i stand til at skalere op hurtigere og forbedre patientsikkerheden og redde liv endnu mere effektivt. Dette er en video der opsummerer nogle af resultaterne af de første 10 år af "Clean Care is Safer Care", en døråbning til infektionskontrol og patientsikkerhed. En ny enhed for forebyggelse og bekæmpelse af infektioner blev etableret i WHO i 2016, og mange flere udfordringer kommer, og vil blive behandlet. Sammen med disse tiltag, vil bæredygtigheden af interventionerne og værktøjer til at vedligeholde systemet blive indført. 

WHO and B. Braun

B. Braun is part of the Private Organization for Patient Safety (POPS) of the World Health Organization (WHO). Their goal is to reduce healthcare associated infections by improving  hand hygiene, based on the overall aim of the WHO Clean Care is Safer Care Program. B. Braun is commited to raise the awareness worldwide about the importance of hand hygiene.